dinsdag 17 november 2009

Molukker als Chefstaf van het Indonesische leger

Ambon - Yudhoyono heeft bekendgemaakt dat Luitenant-Generaal George Toisuta een nieuwe positie in de Chefstaf van de Landmacht krijgt.

“De uitverkorene George Toisuta wordt ook nog de rang van Generaalin het vooruitzicht gesteld en alleen dat al is een historisch feit voor het Molukse volk”, aldus parlementslid van de provincie Maluku Lucky Wattimury. Volgens Wattimury geeft de promotie blijk dat SBY vertrouwen heeft in het Molukse volk. Maar volgens critici geeft de president alleen maar toe aan onrust op de Molukken die ontstond uit onvrede over de nieuwe kabinetssamenstelling. Molukkers voelden zich niet serieus genomen door de centrale regering en eisten een Molukker op een hoge regeringspositie. Om deze eis kracht bij te zetten liepen mogelijk meer dan duizend Molukse jongeren mee in een protestmars en dreigden de jongeren World Peace Day 2009 te boycotten.
Vanuit de Molukken is er ook kritiek op de benoeming. Anders dan een ministerspost behoudt een officier zijn positie korter dan vier jaar, waarna de functie iemand anders toekomt. Zo volgt Toisuta nu Agustadi Sasongko Purnomo op, die pas in 2007 aangesteld werd.
Het is de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Indonesië dat een Molukker een ‘vier sterren functie’ toebedeeld krijgt. De in Makassar geboren Toisuta was voorheen commandant in Papua, Aceh en Oost Timor en diende bij zowel de Trikora als de Siliwangi divisies.


Luitenant Generaal George Toisuta is door SBY gepromoveerd tot de Chefstaf van de landmacht. Toisuta volgt hiermee Agustadi Sasongko Purnomo op, die in 2007 aangesteld werd. De benoeming komt na wekenlange onrust op de Molukken, omtrent het uitblijven van Molukkers op hoogmaatschappelijke posities. Foto: inilah.com 25-12-2007

Bron: Maluku News Network, Detik 10-11-09, Balagu 11-11-09, Gerakan Maluku 11-11-09

Geen opmerkingen: