dinsdag 17 november 2009

Corruptieschandalen teisteren Indonesië

Jakarta - De corruptieschandalen in Indonesië lijken een hoogtepunt te bereiken nadat twee hoge functionarissen van de anti-corruptiecommissie (KPK) Bibit Samad Rianto en Chandra M. Hamzah door de politie opgepakt werden. De arrestatie leek nergens op gebaseerd. Het schandaal doet de positie van president Yudhoyono (SBY) wankelen.

"Hoe durft een cicak het op te nemen tegen een krokodil?!" aldus recherchechef Susno Duadji als reactie op een vraag waarom. De uitspraak raakte een gevoelige snaar bij veel Indonesiërs. Duadji’s retoriek doet namelijk denken aan het optreden van het apparaat (leger en politie) tijdens het bewind van voormalig president Suharto, toen elke kritiek op de overheid gewelddadig gesmoord werd.
De cicak wist de harten van het volk te winnen en de gearresteerde KPK-kopstukken werden door hun arrestatie vrijheidshelden. Bekende artiesten maakten strijdliederen, bijna één miljoen mensen meldden zich aan op een protestwebsite en een tal van Indonesische beroemdheden en politici droegen zwarte armbanden uit protest tegen de arrestatie. Na deze onrust zijn de twee weer op vrije voeten gekomen.
Het schandaal ging een nieuwe fase in toen op Nationale TV opnames van de KPK vertoond werden waaruit bleek dat recherchechef Susno Duadji en adjunct-procureur-generaal Abdul Hakim Ritonga met de voortvluchtige zakenman Anggoro en diens broer samenzweerden, om de KPK leden op basis van valse aanklachten op te sluiten. Uit de opnames bleek verder dat SBY zijn goedkeuring aan het complot gegeven zou hebben. Yudhoyono heeft inmiddels aangekondigd dat hij iedereen die hem daarvan beticht, wegens smaad zal aanklagen. Met het schandaal is het imago van SBY als voorvechter van een corruptieloos Indonesië definitief ten einde.


Een corruptieschandaal doet Indonesië en vooral de positie van SBY op zijn grondvesten schudden. Uit opnames van de anti-corruptiecommissie (KPK) blijkt dat SBY achter een samenzwering stond om twee leden van de KPK te arresteren. Een geïrriteerde recherche chef liet weten dat een cicak het niet in zijn hoofd moest halen het op te nemen tegen een krokodil, doelende op een onderzoek van de KPK naar de overheid en het apparaat. Als gevolg van deze uitspraak circuleert het hiernaast geplaatste protestafbeelding door Indonesië.

Vertaling:
Ik ben een cicak, en durf het op te nemen tegen de krokodil. Houd van Indonesië houd van de KPK; Bron: Forum Penduli Demokrasi

Geen opmerkingen: