donderdag 22 oktober 2009

Jakarta waarschuwt Australië.

Jakarta - Jakarta weigert mee te werken aan een onderzoek naar de moord op vijf journalisten in 1975. De Australische politie gaat onderzoeken of vijf journalisten door Indonesische militairen zijn vermoord, en of de verantwoordelijken als oorlogsmisdadigers kunnen worden aangeklaagd.

De journalisten, twee Australiërs, twee Britten en een Nieuw-Zeelander, kwamen in het grensplaatsje Balibo om toen zij wilden berichten over de Indonesische invasie van Oost-Timor, dat zich net met een staatsgreep van kolonisator Portugal had afgescheiden.
Volgens Indonesië kwamen de vijf om nadat zij verzeild waren geraakt in een vuurgevecht tussen Indonesische en Timorese troepen. Die lezing is echter altijd omstreden geweest. Volgens een onderzoeker staat vast dat de vijf door Indonesische militairen zijn geëxecuteerd.
De beslissing om het onderzoek te heropenen werd versneld door een spraakmakende Australische film, getiteld Balibo Five, waarin de moord van de journalisten centraal staat. Volgens de Indonesische woordvoerder van buitenlandse zaken Teuku Faizasyah is de film op fictie gebaseerd en moet het publiek niet het onderscheid tussen fictie en feiten verliezen.
Inmiddels heeft Indonesië een team van diplomaten naar Australië gestuurd, om aldaar met de regering te praten over de kwestie.

Bron: De Volkskrant 10-09-2009, Antara News 11-09-2009, MNN

Geen opmerkingen: