vrijdag 25 september 2009

ROODPALEIS maakt Memento (PUR) en Maria in Campis met Djodjie C. A. Rinsampessy


ROODPALEIS realiseert in het eerste jaar van haar bestaan drie producties. De theatervoorstelling Memento, de kunstinstallatie Memento PUR en de film Maria in Campis. Memento ging op 19 en 20 juli in première in Kleintje Kolk in Assen en toert vanaf 18 september door de noordelijke provincies (voor speeldata zie www.roodpaleis.nl). In het kader van het Noorderzonfestival ging in het Martini Ziekenhuis in Groningen op 20 augustus Memento PUR in première.


Maria in Campis
Assen viert dit jaar een dubbeljubileum vanwege het 750-jarige bestaan van de stad en het feit dat Assen 200 jaar geleden provinciehoofdstad werd. De film Maria in Campis verbeeldt een spannend verhaal, vervlochten met de ontstaansgeschiedenis van Assen. Een oudere vrouw, gespeeld door Manon Alving, haalt onmogelijk lijkende herinneringen op, die nauw verbonden blijken te zijn met de Asser geschiedenis. Ze gaat samen met haar Molukse verpleger, gespeeld door Djodjie C. A. Rinsampessy, op onderzoek naar een dramatische gebeurtenis in het verste verleden van Assen. De Brink en de oude kloostermuur van het klooster Maria in Campis – het huidige Drents Archief en Drents Museum, het oudste stukje Assen - spelen daarbij een grote rol. De première van de film staat gepland op 20 november 2009 in de Statenzaal in het Drents Museum.

De van oorsprong Drentse danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en theatermaker Betsy Torenbos (oprichter van ROODPALEIS) heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met integere, internationale performances, kunstinstallaties en korte films. Torenbos streeft er in haar voorstellingen naar oral history tot leven te wekken door een versmelting van diverse podiumkunstdisciplines: drama, dans, live muziek, multimedia, vormgeving. Ze stimuleert en verscherpt het belevingsniveau van de toeschouwer om andermans vaak bewogen verleden tot een eigen, actuele ervaring te maken.
Voor Maria in Campis werkt Torenbos nauw samen met cameraman en filmmaker Wout Boekeloo en schrijver en operaproducent Jo Willems. De film is ontwikkeld naar een idee van Nico Vanderveen en is een samenwerking tussen de Asser Historische Vereniging en ROODPALEIS.

Memento (PUR) en Maria in Campis
www.roodpaleis.nl

Geen opmerkingen: