vrijdag 30 oktober 2009

Molukse Wijkraad 1 gaat naar de Molukken

Een onverwachte, verrassende ontwikkeling met een 
bijsmaak, vindt Noes Solisa

ASSEN - De Molukse wijkraad onder leiding van de heer J.Lumalessil gaat naar de Molukken. Geen schokkend wereldnieuws maar het is wel nieuws dat deze organisatie nauw samenwerkt met de Indonesische overheid. 
Dit blijkt uit een document dat de titel draagt van het samenwerkingsverband: Aliansi Maluku. Het eerste contact dateert van vorig jaar maart.
Binnen de Aliansi Maluku , - de Molukse Alliantie - participeren de partijen Ortega en Wijkraad 1. Ortega, opgericht in 2004, is een samenwerkingsverband van de Zuidoost-Molukse eilandengemeenschap in Nederland. Het grootste deel van deze groepering is georiënteerd op de Republiek Indonesië  (BKRI) Het doel van Aliansi Maluku, die inmiddels een stichting als rechtsvorm heeft, is de opbouw van de Molukken. De Indonesische ambassadeur J.Habibie heeft onlangs zijn verbintenis uitgesproken met Aliansi Maluku

Wijkraad 1 geen RMS wijkraad
De Molukse wijk in Assen wordt door de opstellers van het document beschouwd als het grootste (en dus belangrijkste) RMS bolwerk in Nederland. In het document wordt de wijkraad van J.Lumalessil ten onrechte aangemerkt als RMS wijkraad. De samenstelling van deze locale raad bestaat namelijk grotendeels uit niet- RMS-ers. Bovendien zijn de twee RMS-leden van Wijkraad 1 en hun adviseur A.Tuparia niet verbonden aan een RMS-organisatie. De organisatiestructuur en het beleid van de RMS is een aangelegenheid van de RMS-regering in ballingschap o.l.v. dr.F.Tutuhatunewa. 
In Assen kan de wijkraad van de heer J.Lumalessil slechts steunen op enkele personen binnen de familiekringen, waarvan overigens het grootste deel aangemerkt kan worden als RMS-aanhangers.
De initiatiefnemers riepen deze samenwerking uit tot een historische doorbraak omdat voor het eerst RMS aanhangers met de Republiek Indonesia aan tafel zitten. De opstellers van het document doen hiermee de historische feiten geweld aan.
De auteurs zijn de ontmoeting van de RMS-delegatie, die in 1999 met voormalig president Wahid in Jakarta plaatsvond,  helemaal vergeten. 
De delegatie werd aangevoerd door de heer O.Matulessy, voormalig staflid van de RMS-regering in ballingschap van dr.F.Tutuhatunewa. 
Tijdens het tweedaagse staatsbezoek in Nederland in 2000 ontving voormalig president Wahid in de Tweede Kamer in Den Haag een Molukse delegatie onder aanvoering van de heer W.Sopacua, lid van het dagelijkse bestuur van het voormalig Congres Nationaal en tegenwoordig deeluitmakend van de RMS-regering in ballingschap. 
Deze bijeenkomst zou niet mogelijk zijn geweest zonder diplomatieke medewerking van de Nederlandse overheid. Binnen het RMS-coördinateam was de heer O.Tatipikalawan, bestuurslid van de voormalige Badan Persatuan, belast met de contacten met Den Haag. Overigens zorgde de heer O. Matulessy voor onze Waterleiding Maatschappij Drenthe voor de nodige contacten in Indonesië, maar dit terzijde.
De ontmoetingen van de RMS met de Republiek Indonesië vonden plaats in de periode van het conflict tussen christenen en moslims op de Molukken en was groot nieuws. 
Hoe kunnen de opstellers van het document dit zijn vergeten? Is hier sprake van een artefact, een black box in het historische geheugen van de auteurs of een bewuste omissie van Aliansi Maluku?

Belangen en posities.
Er is blijkbaar meer aan de hand dan het papier ons toevertrouwt. Het document wil de lezer doen geloven dat het eerste contact tussen de drie partijen van vorig jaar maart dateert. Bekend is echter dat er binnen de geledingen van de Wijkraad van J.Lumalessil al langer lijnen bestonden met personen van Ortega. Triviaal is dat de hoofdpersonen van Ortega deel uitmaken van de Garde Indonesia. Een organisatie, die hand- en spandiensten verricht voor de ambassade, o.a. als verlengstuk voor de bewaking/beveiliging van de ambassade en de diplomaten. De kiem van de plannen van de Molukse Alliantie is uit deze schoot ontsproten. De schemerzonewereld, waar het verhaal van Aliansi Maluku thuishoort, behoort niet tot het genre van het broodjeaapverhaal.
Deze schimmige wereld onttrekt zich aan iedere waarneming en speelt zich voornamelijk achter de coulissen af. Het is een realiteit, die voor de argeloze lezer even ongeloofwaardig overkomt als fictie. Het is de wereld van de inlichtingen- en de veiligheidsdiensten, een grote machinatie- machine, die over een scala van radertjes beschikt. Meer dan menigeen zou denken maakt deze deel uit van onze leefwereld. Hieronder een persoonlijke ervaring uit 1977:

Voor de reis naar de Molukken, op uitnodiging van de voormalige Gemeenschappelijke Pers Dienst, werden we op de Indonesische ambassade ontboden voor een kennismaking. Het gesprek werd bijgewoond door een medewerker van de Indonesische inlichtingdienst. Deze persoon wist niet alleen alles over mij en mijn familie, maar hij was ook zeer goed ingelicht over de Molukse gemeenschap in Bovensmilde. De kennis van de details bewoog zich angstwekkend op nagenoeg microscopisch niveau. De intimiderende en dreigende boodschap klonk tussen de regels duidelijk goed door.
Mijn familie in Ambonstad kreeg voordat ik op Ambon arriveerde, bezoek van gouverneur S.Latuconsina van Daerah (district) Maluku. Hij drong aan mij te overtuigen dat het verstandiger was om van de RMS-idealen af te stappen. Ik herinner mij nog heel goed de angst in hun ogen toen zij mij fluisterend smeekten het advies op te volgen.
Onze politieke tegenstanders pasten ook subtiele methoden toe. Een van de begeleiders (verbonden aan de partij Golkar) bood mij als pas afgestudeerde onderwijzer, een baan aan als directeur van een basisschool.



Het is zonder meer duidelijk dat de Indonesische inlichtingendienst goed geïnfiltreerd is in de Molukse gemeenschap. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat anno 2009 dit niet het geval zou zijn. Bovenstaande lijkt zowaar op een script uit een stripverhaal. 
Deze machinatie-machine gaat echter om de eigen belangen veilig te stellen gewetenloos te werk Munir Said Thalib, een bekende mensenrechtenadvocaat in Indonesië, bekritiseerde het leger ondermeer over hun betrokkenheid bij de mensenrechtenschendingen in Atjeh, Oost-Timor, Papua en de Molukken. Hij werd in 2004 in het vliegtuig op weg naar Nederland vergiftigd. Uiteindelijk is de dader veroordeeld. Het brein achter de moord,  oud-generaal Muchdi Purwopranjono, voormalig plaatsvervangend hoofd van de nationale veiligheidsdienst, werd echter vrijgesproken.

Het aloude wajangspel: Verdeel en heers
Opmerkelijk was dat vorig jaar een toename van incidenten plaatsvond, die voor veel onrust in de Asser Molukse samenleving zorgden. Achter de façade van een ordinaire machtsstrijd die Wijkraad 1 voerde, bleek namelijk ook dat andere agenda’s hun strategie bepalen. 
In het artikel dat vorig jaar september in het Asserjournaal verscheen, werd door mij al gewezen op de nationale/internationale dimensie van de locale conflicten. De Aliansi Maluku waartoe de eerste stappen door de Wijkraad van J.Lumalessil vorig jaar werden gezet, bevestigt deze waarneming. De daadwerkelijke bedoelingen van Wijkraad 1 zien nu het daglicht. De initiatiefnemers van Aliansi Maluku hebben een lumineuze structuur (Aliansi Maluku/ KBRI/hulpvrager) bedacht voor projecten op de Molukken.
Weliswaar moeten daartoe nog een paar hindernissen geslecht worden, te weten de relatie Zuidoost-Molukkers vs Midden-Molukkers, en de verhouding Republiek Indonesia vs de Republiek Maluku Selatan. 
Zo mogelijk moeten alle geloofsgroepen in de structuur participeren, waardoor er onder Molukkers in Nederland een breed draagvlak voor de Aliansi Maluku moet ontstaan. 
Het is te mooi om waar te zijn. De metafoor van het museum dat nog afgebouwd moet worden, dringt zich nadrukkelijk op. De collectie schilderijen die potsierlijk aan de muren hangt, vertoont geen enkele samenhang. Daar waar de rede het moet afleggen tegen politiek opportunisme, ligt misleiding om de hoek.
De heer Habibie heeft zich aan deze ambitieuze plannen gecommitteerd. maar doorziet als geen ander de megalomanie van dit project. In zijn scenario slaat hij straks twee vliegen in een klap. 
In Nederland zal Aliansi Maluku zich doorontwikkelen tot de kracht contra de RMS-strijd. En in Indonesië krijgt Aliansi Maluku een onthaal à la Nicolaas Jouwe, de grote strijder en het symbool voor vrijheidsstrijd van West-Papua. Deze strijder op hoge leeftijd heeft echter voldoende in huis en doorstond de politieke trucages van de heer Habibie en de KBRI met verve.

N.Solisa
 
Schrijver van dit artikel bekleedde diverse functies in de RMS-beweging. In 2000 maakte hij deel uit van het RMS-coordinatie team voor de ontvangst van president Wahid in Nederland. Dit jaar was hij voorzitter van het Nationale Comité voor de herdenking van de RMS-proclamatie op 25 april.

dinsdag 27 oktober 2009

Studenten demonstreren tegen samenstelling kabinet

Ambon – Mogelijk meer dan duizend studenten hebben donderdag 22 oktober de weg naar de luchthaven van Ambon geblokkeerd. De massa eiste een gesprek met de lokale autoriteiten, maar toen hierop geen respons kwam bewoog de menigte zich richting het vliegveld. Twee peletons agenten waren niet in staat de stoet in hun beweging te verhinderen.

De studenten wilden hun ongenoegen laten blijken over de samenstelling van het nieuw aangestelde Indonesische kabinet. Anders dan beloofd tijdens de verkiezingscampagne zijn er geen ministerfuncties aan Molukkers toegewezen.
Het ‘Kabinet van de Eenheid van Indonesi4, deel 2', zoals president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) het zelf noemt, blijkt helemaal geen afspiegeling van de eenheid van Indonesië te zijn. Wederom zijn nagenoeg alle ministerposten opgevuld met personen afkomstig van de eilanden Java en Sumatra. Bovendien blijken veel benoemde ministers politieke vrienden van SBY te zijn.

Bij de demonstratie waren studenten afkomstig van de Islamitische Studenten Beweging (HIM), De Indonesische Nationale Studentenbeweging (GMNI), de universiteit Pattimura, het Nationaal Islamitische Instituut te Ambon en de Vereniging van Indonesische Christelijke Studenten (GMKI) betrokken. Verder waren leden van het Nationaal Jeugdforum Maluku (FKPM) aanwezig.
“Niet één minister is afkomstig uit de Molukken, wij eisen een Molukker in het kabinet”, aldus Syaiful Chaniago student verbonden aan de Islamitische Studentenbeweging. Volgens verschillende studentenleiders waren de Molukken één van de grondleggers van het huidige Indonesië en moeten als zodanig gerespecteerd worden.

De demonstranten riepen de pas geïnaugureerde president Susilo Bambang Yudhoyono op, om alsnog een ministerpost aan een Molukker toe te wijzen en dreigden zelfs met het houden van een referendum tot afscheiding van Indonesië. FKPM dreigde verder om volgende maand soortgelijke acties te houden als SBY op de Molukken is, in het teken van World Peace Day (Wereld Vredesdag). Het protest bleek niet tevergeefs, vandaag werd in een zitting van het parlement bekend gemaakt dat een post vrij zal komen voor een minister van Molukse afkomst. Wie aangesteld zal worden en voor welke post is nog niet bekend. In de wandelgangen worden velen namen genoemd, onder andere Samuel Samson, Max Sopacua, Saleh Latuconsina, Isaac Latuconsina, Oratmangun Jauhari, Fredi Latumahina, Max Tamaela, Suaedi Marasabessy, en George Tousita zouden kans maken.

Bron: Maluku News Network, Tempo Interactive 22-10-2009, The Jakarta Post 22-10-2009, Liputan6 22-10-2009, Ambonekspres 22-10-2009; 23-10-2009



Mogelijk demonstreerden meer dan duizend Molukse studenten tegen de samenstelling van het nieuwe kabinet van SBY. Anders dan beloofd waren er geen posten aan personen van Molukse afkomst verzegd. Urenlang blokkeerden demonstranten belangrijke wegen in Ambon stad. Vandaag is bekend geworden dat er toch een post voor een Molukker vrij zal komen.

Foto Bron: ambonekspres 23-10-2009

donderdag 22 oktober 2009

Sail Banda 2010

Minister van zeevaart en visserij, Freddy Numberi en staatssecretaris Alex Retraubun hebben aangedrongen bij de Indonesische autoriteiten om de jaarlijkse zeilwedstrijd Sail Indonesia op de Molukken te houden.

Inmiddels hebben de autoriteiten toegestemd met het plan en is er een voorlopige datum vastgesteld. Sail Banda 2010 zal ergens tussen 27 juli en 28 augustus 2010 plaatsvinden op Banda en in de Zuid West Molukken.
De Banda zee is niet alleen zeer geschikt voor de zeilwedstrijd, het biedt ook een variëteit aan koraal en zeedieren, wat toeristen moet trekken.
Om van de zeilwedstrijd een speciaal evenement te maken, roept het hoofd van Toerisme en Cultuur, Florence Sahusilawane, dorpen op om met korakora, colepaku, kole-kole en belang naar Banda af te reizen. De zo ontstane vloot van traditionele vaartuigen vormt een verwijzing naar de beroemde hongi tochten uit de zeventiende en achttiende eeuw.
Volgens de gouverneur van de Molukken, Karel Ralahalu, hebben inmiddels 150 zeilschepen uit verschillende landen zich aangemeld om aan de wedstrijd deel te nemen.

Bron: Jakarta Globe Antara News 22-09-2009, Tempo Interactive 28-09-2009, MNN

Sofifi vervangt Noord-Molukse hoofdstad Ternate

Ternate – In januari zal de hoofdstad van de provincie Maluku Utara (Noord-Molukken) veranderen van Ternate naar Sofifi, dat gelegen is op het eiland Halmaheira, aldus Thaib Armaiyn, de gouverneur van de Noord-Molukken. Volgens hem had de verhuizing vorig jaar al plaats moeten vinden, maar dit werd uitgesteld tot de infrastructuur verbeterd zou zijn in Sofifi.

In de komende twee maanden zullen de elektriciteitsnetwerken en waterleidingen aangelegd worden. Tot voor kort was Sofifi (Oba) slechts een klein, weinig betekenend dorp op Halmaheira. Reeds in 1999 werd in de ‘formatiewet’ vastgelegd dat de hoofdstad binnen vijf jaar moest verhuizen naar Sofifi, de komst van de burgeroorlog vormde een vertraging in het realisatieproces.

Bron: The Jakarta Post 23-09-2009

Molukken moeten bekender worden

Ambon - De diplomaat Djauhary Oratmangun ziet in het toerisme goede mogelijkheden voor Maluku. Dit heeft hij op 09-09-2009 in Amahusu verklaard. De natuur in Maluku is mooier dan op Jamaica en veelzijdiger dan op Bali. Het uitzicht over de baai is “een kostbaar panorama”. En dat mag duur betaald worden.

De Molukse zanger Glenn Fredly benadrukt de unieke cultuur van Maluku. De Molukse Archipel is een inspiratiebron voor cultuur en kunst. Wij kunnen laten zien dat we wat beters hebben aan te bieden dan het bommen leggen in het Mariott Hotel. Molukse liederen krijgen voor het eerst internationale bekendheid. “Er is mogelijk voor het eerst een nieuw nationalisme aan het ontstaan in onze Molukse Archipel”, aldus Glenn Fredly.
Sharita Sopacua is bereid om als ambassadeur voor het toerisme in Maluku op te treden. “Hier heb je als toerist alles op één plek. Maar dan moet het vuil wel beter worden opgeruimd en de mensen in Ambon moeten Engels leren”, aldus Sharita Sopacua.

Bron: Balagu 18-09-2009, GM, MNN

Twee explosieven gevonden in Ambon

Ambon – Op maandag 14 september maakte de provinciale politie bekend dat er twee geïmproviseerde bommen zijn gevonden in Sirimau, Ambon. De bommen lagen begraven onder de grond en zijn gevonden bij een bouwplaats waar een kanaal gerealiseerd wordt.

De politie wilde niet kwijt wanneer de bommen gevonden zijn. Politiewoordvoerder Johannes Huwae bevestigde de vondst en verklaarde dat de bommen inmiddels onschadelijk zijn gemaakt. Momenteel wordt nog onderzocht van wie de bommen afkomstig zijn.

Bron: Tempo Interactive 14-09-2009

Geboorteregulering moet Indonesië leefbaar houden

Jakarta – Sugiri Syarief, hoofd van het nationale bureau van geboortebeperking (BKKBN), vindt dat Indonesië meer aandacht moet besteden aan de explosieve bevolkingsgroei. Sinds de reformatie tijd is hier te weinig aandacht aan besteed aldus Syarief.

Nu is het nog zo dat vrouwen in Indonesië al jaren gemiddeld 2,6 kinderen krijgen. Syarief schat dat dit met een goed uitgevoerd geboorteregulering programma teruggebracht kan worden tot 2,2 kinderen per vrouw. Als dit niet gebeurd zal Indonesië in 2050 een bevolking van maar liefst 330 miljoen inwoners hebben, wat een geboorteregulering beperkt tot 250 miljoen.
Oud minister van gezondheid, Farid Alfansyah Moeloek, voegt er aan toe dat veel binnenlandse problemen te wijten zijn aan de bevolkingstoename in de afgelopen jaren. Hij doelt hier onder andere op transmigratie, illegale houtkap en hongersnoden.
Een andere zorgelijke ontwikkeling betreft de seksuele activiteit bij jongeren. Volgens een onderzoek is ruim twee derde van Indonesische middelbare scholieren seksueel actief en worden er jaarlijks meer dan twee miljoen abortussen uitgevoerd, waarbij het vaak tieners betreft.

Bron: Tempo interactive 07-10-2009, Jakarta Globe 08-10-2009, MNN

Nieuw identiteitssysteem

Jakarta - De gouverneur van Jakarta liet Kompas weten dat Jakarta klaar is om het nieuwe identiteitssysteem in te voeren.

Alle Indonesiërs zullen binnenkort één identiteitsnummer krijgen, vergelijkbaar met het burgerservice nummer (voorheen sofi nummer) dat in Nederland gebruikt wordt. Het nieuwe systeem wordt ingevoerd om fraude met identiteitskaarten (KTP) te voorkomen en de bureaucratische rompslomp te verminderen. Momenteel wordt het systeem uitgetest in Padang, West Sumatra, Makassar, Zuid Sulawesi en Bali.

Bron: The Jakarta Post 25-09-2009, MNN

Jakarta waarschuwt Australië.

Jakarta - Jakarta weigert mee te werken aan een onderzoek naar de moord op vijf journalisten in 1975. De Australische politie gaat onderzoeken of vijf journalisten door Indonesische militairen zijn vermoord, en of de verantwoordelijken als oorlogsmisdadigers kunnen worden aangeklaagd.

De journalisten, twee Australiërs, twee Britten en een Nieuw-Zeelander, kwamen in het grensplaatsje Balibo om toen zij wilden berichten over de Indonesische invasie van Oost-Timor, dat zich net met een staatsgreep van kolonisator Portugal had afgescheiden.
Volgens Indonesië kwamen de vijf om nadat zij verzeild waren geraakt in een vuurgevecht tussen Indonesische en Timorese troepen. Die lezing is echter altijd omstreden geweest. Volgens een onderzoeker staat vast dat de vijf door Indonesische militairen zijn geëxecuteerd.
De beslissing om het onderzoek te heropenen werd versneld door een spraakmakende Australische film, getiteld Balibo Five, waarin de moord van de journalisten centraal staat. Volgens de Indonesische woordvoerder van buitenlandse zaken Teuku Faizasyah is de film op fictie gebaseerd en moet het publiek niet het onderscheid tussen fictie en feiten verliezen.
Inmiddels heeft Indonesië een team van diplomaten naar Australië gestuurd, om aldaar met de regering te praten over de kwestie.

Bron: De Volkskrant 10-09-2009, Antara News 11-09-2009, MNN

Mogelijk Molukkers in kabinet.

Anno 2009 blaakt het Molukse volk van zelfbewustzijn. Het uit zich op verschillende gebieden, zowel politiek, economisch als cultureel.

De Partai Demokrat (PD) van President Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) vindt het tijd dat er in het nieuwe kabinet van SBY ook Molukkers als minister plaatsnemen. De PD-voorzitter in Maluku, Roy Pattiasina,heeft aan SBY de volgende kandidaten
aanbevolen: Saleh Latuconsina, Max Sopacua, Yos Luhukay en Sonny Waplau.
Pattiasina doet de aanbeveling aan BY om goed gebruik te maken van de capaciteiten van deze Molukse voormannen.

Bron: Balagu 18-09-2009, Ambonekspres 09-09-2009, GM, MNN

Olie- en gas exploitatie gaat een nieuwe fase in.

Saumlaki - Een Japans bedrijf gaat een drijvende LPG (Liquefied Petroleum Gas) verwerkingsfabriek bouwen in de Timor zee, nabij Tanimbar.

Door de nieuwe verwerkingsfabriek zal de gasbel van Masala ontgonnen kunnen worden, waardoor Masala de op één na grootste gasleverancier van Indonesië zal worden. Alleen in Tangguh (Papua) wordt meer gas gewonnen. De fabriek zal 200 kilometer uit de kust van Saumlaki gebouwd gaan worden en moet medio 2016 gereed zijn. Het hele project zal ruim 13 miljard euro gaan kosten.
In 1998 werd er een contract gesloten dat de regio ontwikkelt moest worden ter compensatie van de ontginning, tot op heden is er nog niets terecht gekomen van deze geplande ontwikkeling. Naast de ontwikkelingen in Masala, zullen er binnenkort ook olieproefboringen in Kofiau (Halmaheira), Bula (Seram) en in Papua plaatsvinden.

Bron: Iognews 28-08-2009, upstream 11-09-2009

dinsdag 13 oktober 2009

Pasar Maluku Cuijk 24 en 25 oktober 2009


Zaterdag 24 oktober wordt weer ouderwets swingen voor jong en oud met verschillende Molukse muzikanten! O.a. FOCO, MYLOVA, EVERT&VERONICA en DJ Silvian Nanarjain. Geen pasar zonder traditionele optredens van o.a. OLEANDER FAAN en CAKALELE... Doe daarnaast mee met de o-zo-populaire ZUMBA. Ook de markt en hapjes/maaltijden ontbreken niet!
 
Zondag 25 oktober kunnen we genieten van verschillende culturele optredens, demo's, workshops en hapjes/maaltijden vanuit o.a. de Turkse, Marokkaanse, Sri-Lankaanse, Molukse, Chinese en Hollandse gemeenschap. Luister naar de live-muziek terwijl je over de markt loopt en leer zelfs mee cultureel koken!!! Spiritualiteit en verzorging krijgen ook flink wat aandacht, alsook de kinderen, die in een speciale kindercorner kunnen worden vermaakt. 

Voor de 4e keer op rij organiseert Stichting Maluku dit evenement. Nu met thema het 10-jarig bestaan van Stichting Maluku. Tevens benefietactiviteit voor Stichting Ortega, die verschillende projecten op de Molukken realiseert. (www.stichtingortega.nl)
Zondag 25 oktober is mede mogelijk gemaakt door de Cuijkse zelforganisaties Radius, Safina, Nour el Hayat, Cyou, Nisa en de SriLankaanse Tamilgroep.
 
Locatie: Laco de Kwel, St. Annastraat 1 te Cuijk 

Entree zaterdag: 6 euro (5 t/m 12 en 65+ halve prijs)
Entree zondag: 2 euro 
Tijden zaterdag: 14.00 - 02.00 uur
Tijden zondag: 12.00 - 20.00uur


Meer info is o.a. te vinden op: http://www.stichtingmaluku.nl/pagina34.html